utorok 11. septembra 2007

Zoznamte sa s Inkscape, SVG a Gimp

Kedze bez vhodnych nastrojov clovek nespravi nic, ako prvy clanok by som chcel venovat dvom nastrojom, podla mna najpopularnejsich z opensource.

Ako prvy by som zmienil Inkscape. Ja ho pouzivam ako zaklad pri tvorbe. Je to vektorovy editor, nieco ako Illustrator alebo CorelDraw. Pracuje s SVG, co je standart xml. Samotny standard podporuje zakladne prvky ako tvary, cesty, prechody, text ... . SVG subor je mozne editovat aj v obycajnom textovom editore. Inkscape ma aj vlastnu skalu nastrojov, ktore dokazu viac veci ako plain SVG. Naprikla mozeme spomenut trasovanie bitmap, texty na krivkach, vrstvy, priame editovanie xml a vela inych. Samozrejme podporuje import formatov jpeg, png, tiff, ai a mnoho ostatnych vektorovych formatov

Dalsim spominanym nastrojom je Gimp. Tento, na rozdiel od inkscape, je bitmapovy editor. Je to nastroj zrovnatelny s Photoshop-om. Dokaze importovat aj vektorove formaty ako svg. S jeho sirokou skalou efektov, scriptov a podporovanych formatov je gimp viac nez dobrou alternativou pre komercne programy.

A teraz, preco som to vlastne vsetko pisal?

Pri tvorbe webu je zakladom funkcnost, design a prehladnost. Tieto casti webu by sa mali plynule prelinat a len tak mozeme dostat kvalitny web. Ja sa budem venovat viac-menej designu, ale ako sami uvidite, zvysne dva prvky su jeho neoddelitelnou sucastou.

Po pripravnej faze (u mna vacsinou carbani na papier) sa mozeme pustit do samotneho designu. A tu prichadza prvy nastroj Inkscape. Rozmietnime si hlavne komponenty, nastylujeme ich, pridame efekty a pre screenshot aj dake texty style Lorem ipsum (ich generator je tiez sucastou inkscape). To bude asi tak vetko, na co inkscape vyuzijeme. Potom si jednotlive casti vyexportujeme. Bohusial inkscape nedokaze exportovat casti objekov ale len cele objekty. Moznost rozrezat objekt a tak ho vyexportovat je tu tiez, ale podla mna, je to zbytocna namaha. Preto teraz prichadza na radu gimp. To mozeme objekty rozrezat, pripadne pridat dalsie efekty.

V predposlednej fazy si uz mozeme vytvorit css a html template. Na to uz nam naozaj staci obycajny textovy editor podla vlastneho vkusu.

Ako vidite, nastrojov je mnoho a treba ich vediet vyuzit. Na buduce by som Vam chcel ukazat, ako vytvorit pekny web aj bez tychto nastrojov a napriek tomu s modernym vzhladom.

Žiadne komentáre: