pondelok 10. septembra 2007

Oda na blogger

...k zverejneniu svojich postrehov, napadov a k ich komentovaniu nepotrebujete znalost html.

Ako prvy prispevok by som rad venoval tomu, co vlastne umoznuje to, aby ste si mohli citat tenro prispevok. Myslim, skoro kazdy, kto tento prispevok cita, zhruba tusi co to ten blog je. Ja osobne ho tiez pouzivam prvy krat. Mylim si, ze jeho ovladanie je jednoducha ako zalozit si emailovy ucet.

Ak mate v umysle zalozit si svoju vlastnu stranku, ktora by obsahovala nieco o Vas, co robite a co mate radi, tak blog je ta spravna cesta. Nemusite si preto kupovat ziadne velke bichle o html, php a mysql. Staci si nasjt server ako blogger a mozete si jednoducho svoju stranku naklikat. Je to spojenie aplikacie vytvarajucej web ako aj starajucej sa o jej zverejnenie. Pred par rokmi (a to este taky stary niesom), ste si bez znalosi html museli zadovazit daky ten wisywig editor. V nom ste si sice napisali stranku lahko ako na papier ale potom ste si museli zhanat web hosting. Niekoho, kto vam vasu stranku da na web a tak ju spristupni ostatnym. A takuto pracu ste si museli dat len so statickymi strankami.

Blog vam umoznuje dynamicke editovanie Vasich prispevkov a tak isto aj moznost komentovania inymi citatelmi. A to je len velmi zhruba co dokaze ponuknut.

Samozrejme, ze taky blog neznamena rovno spasu ludstva a oslobodenie web developerov od ich prace. Blog sa naozaj hodi len na mensie stranky. Myslim, ze spravit e-shop v blogu je ozaj nemozne. Teda mozno by to aj slo, ale z takej stranky by som usiel okamzite po tom, ako by som objavil jej "intuitivne" ovladanie. Pre vacsie projekty tu mame zo sveta open source pomocku CMS ako joomla a drupal. Ale to si necham na buduce, aby som mal o com pisat. ;)

Žiadne komentáre: